Interview uit de Aloha jan/feb 2002, door Willem Bemboom.

Tröckener Kecks
Het nieuws werd afgelopen nazomer al bekend gemaakt en sloeg in als een bom. De band hield zich al die tijd afzijdig van interviews. Maar nu het einde van de afscheidstour met rasse schreden nadert, wil zanger Rick de Leeuw toch wel één en ander uitleggen.

Een tournee met het onvermijdelijke einde van de band in zicht, hoe voelt dat?
"De tour voelt erg goed, eerlijk gezegd. We spelen heel goed, en mooi vooral. Voor ons, het publiek en de zalen waar we vaak speelden is zo'n tour ook een erg passend afscheid. Want het hele uiteengaan heeft nogal wat losgemaakt, bij onszelf en ook de fans. Iedereen wil ons nog een keer zien en de tour is nagenoeg uitverkocht. We doen in totaal zo'n dertig optredens en tot nu toe is het zeer aangenaam, feestelijk zelfs."

Waarom spelen jullie je laatste noten in het LVC Leiden?
"LVC is een archetypische Kecks zaal: middelgroot met een mannetje of zeshonderd, in een middelgrote stad . We hebben altijd het gevoel gehad dat we in een zaal als die het beste tot ons recht komen. Afscheid nemen in Ahoy leek ons sowieso een beetje potsierlijk."

Is 30 december een avond om naar uit te kijken of tegenop te zien?
"Ik zie er tegenop omdat het een heel wonderlijk optreden zal worden, zowel voor band als publiek. Ik wil me er nog geen voorstelling van maken hoe dat zal voelen, zo'n laatste concert. Dat is iets wat je dán meemaakt. Maar ik kijk er ook wel naar uit, we werken er tenslotte allemaal naartoe. De optredens die erheen leiden zijn allemaal heel leuk, we hebben prachtige avonden gehad de afgelopen twee maanden. Soms denk ik wel: alleen daarom al is het eigenlijk jammer dat we er mee ophouden. Heel intens allemaal."

Verder heb je geen twijfels gehad, ook niet na de vele reacties op het uitelkaar gaan?
"Nee, niet echt. Geen serieuze twijfels. De storm aan reacties heeft ons wel verbaasd. Het is bijvoorbeeld heel vleiend als je band uit elkaar gaat, en dat haalt dan het acht uur journaal. Maar qua pers zijn we heel terughoudend geweest want we wilden het afscheid in december op het podium doen en niet in september in de pers."

Waarom stoppen jullie er eigenlijk mee, en waarom nu?
"Bands hebben de natuurlijke neiging om te stoppen. Eigenlijk is het bij ons al heel bijzonder dat dat niet veel eerder is gebeurd. Op m'n negentiende al bij de kecks en ik ben nu 41. Dat is gewoon heel lang. In >tk, de laatste plaat, hebben we heel veel energie en creativiteit gestoken. We wilden er een plaat van maken die ons weer terug in de eredivisie zou brengen. Dat lukte, maar toen zijn we na gaan denken over hoe we de volgende plaat zouden moeten gaan aanpakken. En de kracht die er was om weer terug in de hogere regionen te komen, bleek een andere te zijn dan dan de kracht die nodig is om daar te blijven. Toen we dat beseften werd er gesproken over dat iedereen maar dingen voor zichzelf moest gaan doen. En dan is de geest uit de fles, en die krijg je er dan niet meer in. Iedereen heeft behoorlijk aan het idee moeten wennen, want de band is een groot deel van je dagelijkse leven. Er verandert nogal wat. Ik kijk nu uit naar wat er op de plek kan komen waar die band altijd was."

Daar heb je geen plannen voor?
"Nee, geen vaste plannen. Ik ben wel voor allerlei dingen benaderd maar heb daar tot op de dag van vandaag nog geen jawoord op gegeven. Ik zou weleens willen weten hoe het is om de plek waar altijd de band zat leeg te hebben. Al is het maar een paar maanden. Kijk, ik ben van kostschool direct in de band gerold. Er was dus altijd iets overheersends in mijn leven, en als je dat direct weer gaat invullen kom je er nooit achter hoe het is."

Hoe zit het met de toekomst van de Kecks in platenland?
"We hebben pas geleden in 013 een live-cd opgenomen. Waarschijnlijk gaat 'ie Meer Niet heten, net als de tour. Het was een hartverwarmende avond. Onze optredens zijn altijd al een warm bad waar je in kan gaan liggen, maar nu was het wel helemaal op temperatuur. Man, man, man wat hebben wij een leuk publiek."

Hoe ziet jouw agenda voor 31 december eruit?
"Een aspirientje nemen en dan terug naar bed met een zak ijs op m'n hoofd. Want ik denk dat er in Leiden wel een biertje op gedronken gaat worden.

Leesvoer