Recensie van het concert in AOR Eindhoven, 13 december, door Richard Thannhauser.

Primeur 'Wat goed is, komt snel' in AOR

Paradiso is één van de laatste kansen om de Kecks in de komende maanden 'live' aan het werk te zien!

AOR in Eindhoven. Rustpunt voor hen, die even willen ontsnappen aan het o zo harde studentenleven. En de leiding van deze ontmoetingsplaats zorgt er wel voor dat er voldoende te beleven is. Zo werden de Tröckener Kecks gepresenteerd als smaakmaker van de feestweek. En feest was er. Niet alleen was het optreden gratis toegankelijk, maar het zien van de bijna vooroorlogse drankprijzen, moet je welhaast concluderen dat studenten in Einhoven bevoorrecht zijn. Een bezoek aan AOR is zeker geen aanslag op de portemonnee en als de Kecks dan ook nog eens komen met een gevariëerde set èn als klap op de vuurpijl met de primeur van een nieuw nummer komt, is de reis naar de Lichtstad meer dan lonend geweest.

Eigenlijk was het optreden alleen toegankelijk voor studenten, maar voor iemand die het studentenleven al vele jaren achter zich heeft liggen, was het geen probleem binnen te komen. ,,Officieel moet je een studentenkaart hebben en als het vol is, is het vol. Kom je vroeg, dan mag je wel naar binnen'', leerde een telefoontje vooraf. Bij de zaal bleek geen sprake van controle. ,,Gelukkig maar'', meenden enkele trouwe volgers, die zoals altijd positie kozen in de buurt van het lage podium.

De intieme concertzaal van AOR leent zich uitstekend voor een optreden van de Kecks, die in dit soort zalen altijd op hun best zijn. Goed, dat de kwaliteit van het geluid in dergelijke zalen wel eens te wensen overlaat, is een waarheid als een koe, maar niemand die zich daaraan stoort. Het optreden van de Kecks in Eindhoven was op bijna alle fronten geslaagd. Om te beginnen de opening 'Czaar Peterstraat'. In het kader van het Kerstconcert in Paradiso werd een aantal Kecks-klassiekers ingestudeerd en deze hoort daarin zeker thuis. Vinden ook de Kecks, die eerder dit jaar dit nummer ook al eens ten gehore brachten. Dat was in Heemskerk en daar klonk het ietwat gekunsteld. Maar oefening baart kunst en de manier waarop het in Einhoven ten gehore werd gebracht, kan de toets der kritiek ruimschoots doorstaan. Hoogtepunt voor de vaste volgers was de geboorte van een nieuw nummer, dat voor het eerst werd gebaard in Eindhoven. 'Wat goed is, komt snel' luidt de titel van het lied, dat waarschijnlijk een plaats vindt op de nieuwe cd, waaraan de Kecks in 2001 gaan werken. Een lekker in het gehoor liggend nummer, een herkenbare De Leeuw-tekst, een opvallende rol voor toetsenist Rob van Zandvoort. En de sound sluit naadloos aan op de met >TK ingeslagen muzikale weg.

In Eindhoven was de mix tussen oud en nieuw werk perfect gekozen. En velen waren blij, dat Achter Glas weer een plaats had gekregen in de toegift, waarin de keurig gecoiffeerde Phil Tilli de snaren van zijn gitaar weer eens zo ernstig geselde, dat er één knapte. Maar dat was nog niet alles. 'Redding', het decembernummer van de Kecks, blijft een heerlijke klassieker. ,,De sneeuw valt, de sneeuw valt... Het wordt een mooie Kerst dit jaar.''
Dat wordt het zeker voor alleen, die op Tweede Kerstdag naar Paradiso gaan. Dé kans om nog eens wat oude nummers te horen. Of kennis te maken met 'Wat goed is, komt snel'.
Paradiso is overigens één van de laatste kansen op op korte termijn de Kecks in actie te zien. Want inmiddels is het concert, dat in januari zou plaatsvinden in de Botte Hommel te Bergen op Zoom van de kalender gehaald. Het jongencentrum is 'stil' gemaakt na klachten van omwonenden, die klaagden over geluidsoverlast. Een onderzoek van de gemeente wees uit, dat de isolatie van de Botte Hommel onvoldoende is en heeft daarom een strenge geluidsnorm opgesteld, waardoor live-muziek 'voorlopig' vrijwel onmogelijk is. Hopelijk wordt dit concert later ingehaald.

Leesvoer