Recensie van het concert in Bibelot, Dordrecht, 3 februari 2001, door Renee.

Wat doen de Kecks in een kerk?
Voor de derde keer binnen een half jaar zoeken we de Tröckener Kecks op, deze keer in de sfeervolle zaal van het jongerencentrum Bibelot in Dordrecht. Het jongerencentrum huist in een oude kerk en dat geeft een extra bijzondere sfeer. In het voorprogramma zingt Vals Licht mooie Nederlandse teksten op lekkere dansmuziek. De soms experimentele escapades vallen bij mij niet allemaal in de smaak. De jongens kunnen misschien beter mooie gitaarmuziek blijven spelen.

En toen de Kecks! Bij het aantreden valt me op dat Rick's haar wel erg wild en lang is, maar verder zagen ze er weer perfect uit. Met 'Niemand thuis' wordt geopend. Bijna alle nummers van >tk passeren de revue en niet onterecht, want de CD is gewoon weer een hele goede. Alleen vind ik 'Ik denk nooit meer aan jou' 'nep populair'. Het lijkt of het geschreven is met het doel dat het publiek het eenvoudig mee kan blèren en het komt naar mijn mening niet echt opgang. Dat vind ik jammer, want de tekst van het nummer is wél sterk. En de intro van misschien wel het mooiste liedje van >tk 'Niettegenstaande' komt bij mij niet over.

Daarnaast horen we ook prachtig oud repertoire. Misschien worden niet de meest voor de handliggende oude (live) nummers gespeeld, want 'Tango aan zee' en 'Zonde van de tijd' horen eigenlijk ook thuis bij een avondje Tröckener Kecks. Gelukkig worden 'De jacht', 'Nu of nooit', 'Waaklied' en 'Paradijs' overweldigend neergezet. De gitaarsolo's van Phil zijn snaarbrekend sterk en ook Gerben ver'slaat' zijn solo's indrukwekkend, zelfs nadat hij zijn stokjes aan een bewonderaar heeft weggegeven. Rob en Theo lijken altijd even rustig en geconcentreerd, en zijn o zo onmisbaar. En de door hemzelf geschreven diepgaande teksten, gezongen met de bijzondere en duidelijke stem van Rick en hier en daar wat 'intonatie-improvisatie', maken het geheel tot een spetterend optreden. Ze spelen de nummers toch iedere keer weer net anders dan op de CD: er zijn maar weinig bands die dit durven én kunnen.

De dubbele bodem die Theo (je leest het goed, Theo greep de microfoon, een gedenkwaardig moment!) in de aankondiging van het nieuwe nummer 'Wat goed is, komt snel' mooi weet te verwoorden, lijkt het publiek te ontgaan. Het wordt natuurlijk pas duidelijk als je de tekst van dit nieuwe nummer hebt gehoord. Ook weer een pakkend liedje, belooft wat voor de nieuwe CD!

Door de twee toegiften, waarin de heren nog even helemaal tot het uiterste gaan, staat de tent (..kerk..) compleet op zijn kop. De lekkere lange versie van 'Achter glas' is super. En na 2 uur spelen, het publiek springend en zingend, verlaten de bezwete Kecks het toneel. Eigenlijk op het hoogtepunt van het feestje, maar ja, dat ik nog uren naar ze had willen luisteren en kijken, wil niet zeggen dat heel Dordt daarvoor op zijn kop had moeten blijven staan.

Binnenkort een keer dichter bij Den Haag?
Bedankt Rick, Rob, Gerben, Phil, Theo; ik heb genoten!

Leesvoer