Recensie van optredens in het Burgerweeshuis Deventer en Puddingpop Leusden, 16 en 17 juni, door Richard Thannhauser

Kecks in de ban van Oranje

'Welke gek zet de tv nu op België? Ik wil Johan Cruijff horen'

Het is onrustig op de binnenplaats van Burgerweeshuis in Deventer, het jongerenpodium van de Koekstad. Het geluid van de televisie op het pleintje overstemt het geroezemoes, zo'n dertig mensen hebben positie ingenomen op de geïmproviseerde tribune. Bier (en voor de koukleumers koffie) is binnen handbereik.
,,Wat wordt het vanavond'', vraagt Rick de Leeuw, voorman van de Tröckener Kecks. De verwachtingen lopen uiteen. Nederland is favoriet tegen Denemarken, maar De Leeuw gaat mee met die ene criticus die een moeizame 1-0-overwinning voorspelt.

De Tröckener Kecks en voetbal. De samenstelling van de band mag dan de laatste jaren zijn veranderd, de passie voor de bal is onverminderd groot. Niet voor niets hebben Rick de Leeuw en Phil Tilli de beste plaats voor de buis al vroeg gereserveerd. Ook Rob van Zandvoort, voor deze gelegenheid gehuld in een oranje t-shirt, zit ook vooraan. Gerben Ibelings, laatkomer Theo Vogelaars en de crew (Ronnie, Frits en Buffel) zitten op de tweede rij. Uiteraard wordt er gepoold. Vrijwel iedereen zet zij geld op Oranje, niemand houdt rekening met een nederlaag. Want die Denen gaan naar de slachtbank, want het tegen Tsjechië lichtgewond geraakte chauvinisme is na enkele nachtjes slapen weer als vanouds.
Als vanuit de NOS-studio eindelijk wordt overgeschakeld naar De Kuip in Rotterdam, naar verslaggever Evert ten Napel, klinkt er gejoel. ,,Nee hè'', klinkt het theatraal uit de mond van De Leeuw. Hij is geen fan van de meestal te uitbundige commentator. Mopperen helpt niet; Evert zet onverstoorbaar de toon. Een aanvankelijk lauw toontje, want Oranje verveelt de steeds stiller wordende tv-kijkers. Bij enkele kansjes leven de aanwezigen op. En als halverwege de eerste helft een bierglas sneuvelt, wordt hardop afgevraagd of er ' hier ook al hooligans zijn'.

Tussen het oranje bevinden zich twee vreemde eenden in de bijt. Een Nederlands sprekende Fransman in een shirt van Paris SG spreekt de hoop uit dat Oranje wint. Hetzelfde doet een jongen, gehuld in het shirt van de Rode Duivels. Het is Chris, een Belgische Kecksfan, die even is komen overwippen uit Turnhout. Drie uur rijden voor een avondje Kecks, voorafgegaan door de 'kezen', die wel even Europees kampioen zullen worden. Soms zit liefde voor de band en zijn muziek tot diep in de tenen.
Halverwege is er tijd voor een versnapering en gemopper op Oranje. Wat vooraf een gezellige avond leek te worden, is dan een grote sof. ,,Goh'', moppert Gerben Ibelings. ,,Ik had 3-0 voorspeld...'' Er wordt meewarig gelachen. Inmiddels is overgeschakeld naar de Belgische zender, die geen reclame uitzendt in de pauze. Het leidt tot een mopperpartij van Phil Tilli, die even weg is geweest, maar bij terugkeer het commentaar van onze zuiderburen niet kan appreciëren.
,,Welke gek zet de tv nu op België? Vlug terug naar Nederland 2. Ik wil Johan Cruijff horen.'' Cruijff zegt wat iedereen weet. Het is een ballenwedstrijd. Had je thuis voor de buis gezeten, was je al lang overvallen door het zandmannetje.
De tweede helft belooft aanvankelijk niet veel beterschap, maar nadat Patrick Kluivert voor 1-0 heeft gezorgd, verdwijnt de kritiek als sneeuw voor de zon. Wat een doelpunt wel niet kan doen. En zo wordt het toch nog gezellig. Zeker als Ronald de Boer en Boudewijn Zenden, eerder in het duel nog mikpunt van kritiek, het vonnis over de Vikingen definitief heeft voltrokken. 3-0! Nu is het Gerben Ibelings die mag lachen. Zijn gewaagde voorspelling blijkt juist en het levert 'm een paar tientjes op.
De leiding van het Burgerweeshuis had op verzoek van de Kecks een tv neergezet en had ook wat publiciteit gegeven. 'Kom voetbal kijken met de Kecks, stond er in de regionale pers. Broodnodige publiciteit, want de voorverkoop was allesbehalve veelbelovend. Ach ja... Een concert plannen op een avond, dat het ganse land zich hult in de kleur van het vaderland. Het blijft een risico, maar de gok pakt goed uit. Want een half uur na de wedstrijd stroomt de oude popzaal behoorlijk vol. Vaste volgers, locale fans, maar toch ook een aantal verdwaalde Oranjefans met beschilderde gezichten.
De stemming zit er vanaf de opener 'Op de Vlucht' meteen in en de Kecks voelen de goede harmonie met de mannen en vrouwen aan de andere kant van het podium. Soepel maakt de avond plaats voor de nacht en iedereen wil meer. Het levert de mensen uiteindelijk een derde toegift op. 'Het komt nooit meer goed'. De laatste daden van de Kecks en woorden die de lading niet dekken. Want de avond kon al lang niet meer kapot. Een zege van Oranje, de zegen van de Tröckener Kecks.

Nog geen etmaal later. Puddingpop in Leusden. Jongerencentrum De IJsbreker doet dienst als onderkomen voor de artiesten. Lichterlaaie werkt zich enkele meters verder in de feesttent in het zweet en de Kecks zitten voor de buis. Kijken naar de oersaaie wedstrijd Portugal-Roemenië. Een kwartier voor tijd roept de arbeid. Waardoor uiteindelijk het enige doelpunt (van de Portugezen) wordt gemist. Maar wat is missen? In een goed uur tijd halen de Tröckener Kecks het beste uit zichzelf. Dat lijkt vanzelf te gaan met een publiek, dat vanaf de eerste minuut dankbaar en enthousiast is. Ruimte voor een toegift is er nauwelijks, dat laat het strakke programma niet toe. Maar de programmering is perfect voor de Kecks, want ze kunnen direct van het podium naar de tv, waar Engeland-Duitsland net is begonnen. Engeland klopt de Duitsers en Rick, een week eerder ook al succesvol gokker bij België-Zweden, wint de pot. Winnaars, verliezers! Voor het goed en wel begon.

Pers