Recensie van het concert in Antwerpen, Hof ter Lo van 14 december, door Alex De Rouck

Afscheid van de Tröckener Kecks
Ik wou een uitgebreid verslag schrijven van het Belgische afscheidsconcert van de Kecks. Echt waar. Ik was zelfs gewapend met pen en papier om de setlist en details braafjes neer te pennen. Van zodra de bandleden het podium op triomfeerden, liet ik die plannen varen. Ik had geen zin om de liedjes te tellen en te zien hoe het einde dichterbij kwam. Ik wou genieten van de roes, de sfeer, de emoties. Staand op de derde rij met een kersvers bij Theo aangekocht Kecks t-shirt wou ik geen voorbedachte schrijfrade plegen. Het was een afscheid, en op dergelijke momenten zijn alle momenten kostbaar. Het werd een onschatbare avond.

Hoop, ontroering, stilte, rock'n roll, adrenaline, gewilde dronkenheid, koude ontnuchtering, ze zaten allemaal gebald in 130 minuten pure onversneden levensessentie.
De teksten van de Kecks hebben me altijd ontroerd. Vanwege hun herkenbaarheid en het voelen hoe dat wat je wilt vaak net buiten bereik is. En hoe de dingen die je wel hebt (hoe klein en kort ook) nooit meer vergaan. En als ze wel vergaan, is dat vaak door je eigen domme schuld. De vragen, de antwoorden, de angsten en het plezier… het is de enige Nederlandstalige band die me consequent in een staat van pure ontroering en verrukking kan brengen. Wie had kunnen denken dat de volwassenheid en het affe vernuft van >TK het sluitstuk zou worden!

Nog maar zelden zoveel en zo hoog gesprongen op een concert (Counting Crows even buiten beschouwing gelaten). Zelden zoveel geschreeuwd en me in de teksten en de performance ingeleefd (CC alweer buiten beschouwing gelaten). Het afscheidsconcert in Antwerpen was magisch, af van begin tot eind. En bovenal echt. Zoals het leven dat 21 jaar werd bezongen. Het ga je goed, jongens (en ex-jongens, want de vroegere teksten van Leo Kenter blijven eveneens cruciaal). Bedankt voor de soundtrack van het leven, en de heerlijke avond.
Het concert staat voor altijd witgekalkt in mijn geheugen. En in de schaduw daarvan.

Voor zover iets bestaat: een perfect afscheidsconcert!
De hemelse setlist (achteraf bijeengeschraapt met de cd-hoesjes binnen bereik en dus niet in de juist speelorde, en onder voorbehoud van tracks die ik nog vergeten ben):
(intro +) De Jacht, Vanavond Voor Altijd, Czaar Peterstraat, Nu Of Nooit, Achter Glas, Souvenir, Met Hart En Ziel, In Tranen, Niemand Danst Alleen, Redding, Een Dag Zo Mooi, Feest Van De Gemiste Kansen, Trek Je Jas Aan, Niemand Thuis, Meer Niet, Ik Denk Nooit Meer Aan Jou, Veel Te Veel Water, Amoureus Gebied, Altijd Voor Het Eerst, Ren Jongen Ren

Leesvoer