Recensie van het concert in Speakers, Delft van 22 maart

Kecks in Speakers
Voorprogramma: In 't Wild
Hoogste tijd was het weer om de Kecks live te mogen aanschouwen. Ondertussen mag voor mij het regelmatig bijwonen van een optreden van de Kecks toch wel gezien worden als een primaire levensbehoefte.
Hoe gevaarlijk deze eigenschap dit kan zijn, blijkt maar weer aan het plotselinge overlijden van de drummer van de Nederlandse band Bl°f. Iets waar je als fan en zeker niet als band aan wil denken, maar wel word je weer even op de betrekkelijkheid van dit aardse bestaan gewezen. Iets waar Rick in misschien wel het uitbundigste nummer (de jacht is mooier dan de vangst) terecht op de dag van begrafenis van Chris G÷tte bij stil stond.
Het vervolg met "in tranen" kan bijna niet beter de gevoelens van de overige bandleden van Bl°f beschrijven.
Misschien was dit ook wel karakteristiek voor de avond in Speakers: Uitbundig en sfeervol afgewisseld met gevoelig ingetogen momenten. Geniet van het leven zolang het mag duren.

In Delft aangekomen, afslag Ikea waar een van nature akelige rilling door het lichaam gaat denkende aan getrap op de hielen, krijsende kinderen en Zweedse gehaktballetjes, mochten we nu de weg richting het centrum volgen om zodoende (via een prima routebeschrijving op de Speakers website) snel de plaats van bestemming te bereiken. Een prachtig authentiek complex waar ik nog niet eerder was geweest. Restaurant, bar en een zaaltje met balkon voor optredens voor een publiek van ongeveer 350 mensen schat ik. En die waren er ook!

Als opwarmertje kregen wij om kwart over negen de groep "In 't Wild" voorgeschoteld. Een enthousiaste band die zojuist een cd-single hebben uitgebracht. De stemming kwam er aardig in met enkele aardig geschreven en goed uitgevoerde nummers.

Na een kort intermezzo van de DJ met festivalgevoelige nummers, binnenkort gaat het seizoen der festivals gelukkig weer beginnen, betraden de mannen van de Kecks het podium.
Wat gaat ze doen, Wat goed is komt snel (behalve de Kecks dan want die beginnen altijd te laat) bijten het spits af en pretenderen al dat de opvolger van TK van hoge kwaliteit zal zijn, even als het later op de avond gespeelde snelle nummer waarvan de naam mij helaas ontschoten is. Daarna volgt het door mij gekoesterde Czaar Peterstraat.
'Met hart en ziel' en 'Zon sprong aan' doet het enthousiaste publiek in de voorste gelederen weer lekker heen en weer gaan, waarna het gevoelige 'Paradijs' enkele mensen weer rijp maakt voor een relatietherapie, denkende aan de dagen dat 'Een dag, zo mooi' was. Met 'Meer niet', 'Hakken in het zand' en 'De jacht is mooier dan de vangst' werd al het sentimentele weer afgeschud totdat op het eerdergenoemde moment werd stilgestaan bij de dood van Bl°fdrummer Chris G÷tte. 'De jacht is mooier dan de vangst' werd weer voortgezet onder het motto: speel en dans zolang het kan, waarna 'In tranen' het voor iedereen vroeg of laat onvermijdelijke prachtig verwoordde.
Het in 'Veel te veel water' beschrijvende einde van een relatie doet je vaak weer belanden bij je oude vrienden waar vervolgens 'Niemand thuis' geeft. Je besluit het door te weinig wijn verloren vriendinnetje weer te benaderen via "Zou je niet tegenstaande de recente gebeurtenissen toch nog een verblijf op amoureus gebied in overweging willen nemen, alsjeblieft?" Dit zal niet lukken en de cyclus begint weer opnieuw, zittend op een bank op een vaag feestje met Nu of Nooit, Ik denk tenslotte nooit meer aan jou.
Ondertussen was de sfeer in de bomvolle zaal langzaam naar het hoogtepunt aan het lopen.
Totdat de Kecks zich stil hielden uit nieuwsgierigheid wat het publiek doet bij een band die net zo kijkt als dat wij naar hen kijken.
De wat onverwachte situatie mondde uiteindelijk uit in het gebruikelijke "niet naar huis toe" gezang. Misschien dat er op dit gebied door het publiek een wat originele tekst gevonden kan worden (een forumitem?).
Wat bleek, vanwege tijdgebrek een versnelde toegift. Dit houdt in: niet het podium af, bandleden kletsen een beetje van het gaat lekker en publiek klets even van wat zijn ze weer goed, niet naar huis toe gezang en onder een luid applaus weer terugkomen waarna Rick roept dat het publiek geweldig is. Tenslotte waren deze feiten al bekend en kost het speeltijd. De nieuwe opzet is:
Rick zegt: dit wordt onze eerste toegift
Publiek joelt, schreeuwt en brult
Rick zegt: jullie zijn een geweldig publiek
Publiek joelt, schreeuwt en brult
Toegift begint.
De geloof ik 21 nummers werden dus achterelkaar gespeeld.., menige veertiger droomt van zo'n conditie Rick!
Vervolgens werden Altijd voor het eerst, Vanavond voor Altijd, Geen kaart, geen plan, geen gids en de nummer een van de top-15, Achter glas, op wervelende wijze gespeeld en door het wat schorgeraakte publiek uitbundig meegezongen. Kortom het was een topavond die weer benadrukt waarom iemand al 13 jaar gek is van de Kecks.

Rick, Gerben, Phil, Rob en Theo het was weer een genot om jullie te zien spelen en ik denk dat de keckskriebels snel bij mij weer zullen toeslaan door middel van een bezoek van een optreden in het land.

CzaarPeter

Leesvoer