Recensie van het concert in De Tagrijn Hilversum van 23 november, door Martijn Jansen

Tröckener Kecks in De Tagrijn
Cliche's blijven cliche's, maar soms geven ze wel goed aan hoe het is. Zo ook deze: je moet geen spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan, maar van de dingen die je NIET hebt gedaan.

Vrijdag 23 november was mijn eerste Kecks concert. Ik had al wel eens eerder nummers van de Kecks gehoord (wie kent Met Hart En Ziel niet?), maar mijn eerste Kecks CD was toch pas >TK, eind 2000. Ik Denk Nooit Meer Aan Jou was het nummer waardoor ik werd gegrepen. >TK is ook een erg goede CD, maar ik had nooit echt de behoefte om ze live te beluisteren. Tot dit najaar dan.
Ik stond er wel een beetje verbaasd van toen het afscheid van de Kecks werd aangekondigd. Een blik op de concertagenda leerde mij dat ze ook nog Hilversum zouden aandoen. Door de vele verhalen over de goede live-prestaties overtuigd besloot ik ze te gaan zien, voordat het ophoudt. Van een vriendin had ik ook nog wat oude Kecks-singletjes geleend, zodat ik tenminste een klein beetje kennis van het repertoire had. Maar natuurlijk kon niets mij voorbereiden met wat ik werkelijk zou meemaken.

Ze kwamen op en bijna meteen was ik verkocht. Zeker de helft van wat ze speelden kende ik niet. Van de helft die ik kende was dat meestal alleen maar de titel. Maar ik vond het fantastisch. Het begin mocht dan wel redelijk rustig zijn (te zien aan andere setlijsten openden ze met Wat Goed Is Komt Snel, gevolgde door Niemand Thuis), Rick de Leeuw vulde het goed aan met zijn charisma.

Keer op keer verbaasde ik me erover hoe sterk het materiaal van de Kecks is. Velen noemen >TK het hoogtepunt in het oevre, maar ik hoorde ook vele andere nummers die minimaal net zo sterk waren. Een klein minpuntje vond ik de drumsolo, een beetje onnodig en het haalde de vaart uit het optreden. Daar tegenover stonden vlammende uitvoeringen van Vanavond Voor Altijd, De Jacht Is Mooier Dan De Vangst, Nu Of Nooit en Ik Denk Nooit Meer Aan Jou (dat toch een van mijn favorieten blijft).

Ik was zelfs zo overdonderd dat op het moment dat Met Hart En Ziel werd ingezet ik mezelf er even aan moest herinneren dat dat ook een nummer van de Kecks was. Tot dat moment had ik het nog niet gemist. Niet omdat het slecht is, maar omdat de onbekendere nummers mij net zo grepen.
Omdat de eerste ervaring al meteen zo overdonderend was, kwam er voor mij te vroeg een einde aan het concert. Helaas, Trek Je Jas Aan was toch echt het laatste nummer. Waarom moest het Kecks-vuur zo laat bij mij ontbranden? Spijt? Zeker, over het niet eerder ontdekken van de Kecks. Spijt? Zeker niet, want dit concert had ik niet willen missen.

Bedankt!

P.S. Gespeelde nummers o.a. (niet geheel in volgorde): Wat Goed Is Komt Snel, Niemand Thuis, Meer Niet, Ren Jongen Ren, Amoreus Gebied, Veel Te Veel Water, Altijd Voor Het Eerst, Vanavond Voor Altijd, De Jacht Is Mooier Dan De Vangst, Ik Denk Nooit Meer Aan Jou, Kom Terug Rosa, Nu Of Nooit, Met Hart En Ziel, Trek Je Jas Aan.

Leesvoer