Heaven, interview van 10 februari door Jack van de Huyck

Uit Het Leven Van Tröckener Kecks

Het Nederlandstalige lied haalt alweer sinds een jaar of zes ongekende verkoopcijfers, maar artistiek gezien houdt het allemaal niet over. Zo mag het gerust een teken aan de wand heten dat Marco Borsato, De Kast en Volumia! tegenwoordig de scepter zwaaien, waar vroeger rasechte rockers als De Dijk, The Scene en Tröckener Kecks regeerden. Laatstgenoemde groep hoopt nu haar carrière nieuw leven in te blazen met een verrassend eigentijds klinkend album '>TK', waarop de Amsterdammers hun karakteristieke stijl desondanks niet verloochenen. We spraken met zanger Rick de Leeuw (39), die zich met zinsneden als 'je wees me de sterren, ik zag alleen je hand' eens te meer bewijst als één van de betere tekstdichters van ons taalgebied.

De Kecks leken de laatste tijd een kwijnend bestaan te leiden?
"We hebben niet aan de weg getimmerd, dat klopt, maar we zijn wel veel blijven optreden, zo'n zestig tot tachtig keer per jaar, waarvan pakweg een derde in België. We kunnen gelukkig bogen op een hartverwarmend loyaal publiek, dat telkens aangroeit wanneer we een nieuwe plaat uitbrengen, waarna het langzamerhand weer wat inkrimpt. Goed, het lukt ons niet om drie avonden op rij het Gelredome te vullen, in die zin hebben we de boot inderdaad volledig gemist. Al zou ik niet graag op die boot willen zitten, want wat ik er zo nu en dan bij toeval van hoor, klinkt mij in de oren als muziek die je bij de Gamma in de uitverkoop kunt krijgen."

Jullie laatste album is geproduceerd door J.B. Meyers, omdat de Kecks net als Supersub ouderwets en tegelijkertijd modern voor de dag wilden komen. Waar zit hem bij jullie dat ouderwetse precies in?
"Wij eisen van een lied nog steeds dat het melodieus en harmonieus erg sterk in mekaar steekt. Alleen wilden we het daar niet langer bij laten. Waar we gewoontegetrouw ophielden, daar zijn we ditmaal pas echt begonnen. Dus niet als vanouds: nu klopt het, nou is het goed. Maar: nu klopt het, nou moet het nog spannend worden. Dan ga je de nummers ontrafelen en de arrangementen kritisch doornemen om eens te kijken hoe je er iets verrassends van kunt maken. Ik heb onze platen eigenlijk altijd middelmatig gevonden, terwijl we live toch al die jaren behoorlijk tot heel goed zijn geweest. Onze vorige producer, Attie Bauw, toonde ons ondubbelzinnig waar dat aan lag: onze attitude. Als je gaat opnemen, moet je je eigengereidheid namelijk thuislaten, want anders dan op het podium kan je ego in de studio geen uitweg vinden en dan keert het zich onherroepelijk tegen je."

In het nummer met de sleutelregel 'Winnaars en verliezers voor het goed en wel begon', haal je wrange herinneringen op aan je middelbare schooltijd. Dat doe je niet voor het eerst, dus die periode zit je kennelijk nogal hoog?
"Ik heb op een katholieke jongenskostschool gezeten en vanaf dag twee vond ik het er een hel. Hopelijk ben ik er nu eindelijk overheen. Het lied is bedoeld om te verhinderen dat ik met gevoelens van vertedering terug ga kijken op die vreselijke periode, dat kan ik die Rick van toen niet aandoen. Met de jaren mag je dan wel milder worden, maar je moet ervoor waken niet door te slaan naar een oubollig soort nostalgie. Voor de rest heb ik geprobeerd om definitief af te stappen van dat wurgende mechanisme, waarbij de hoofdpersoon van het lied gelijk staat aan de zanger, gelijk staat aan een toffe gast. Ik wil niet meer zingen over hoe ik 's ochtends te laat opsta met een kater en hoe verschrikkelijk ik haar mis, maar dat ik heel erg mijn best ga doen om haar terug te winnen, iets wat me vast zal lukken, want ook al kan ik niet veel, ik heb toch een hart van goud.
Die gekwelde romantische geest kennen we nou onderhand wel, vandaar dat ik voortaan liever vanuit een ander perspectief schrijf. Daarbij probeer ik een mysterieuzer verhaal op te bouwen door niet alles uit de doeken te doen. Een tekst wint meteen het nodige aan spanning als je hele happen uit de werkelijkheid weghaalt. En dat verplicht je dan weer om van het lied ook muzikaal iets buitengewoons te maken."

Pers