LIVE-XS, recensie van 25 februari 2000, door Jim Jansen

Tröckener Kecks >tk [PIAS]
Ze leven nog, de Amsterdamse Tröckener Kecks. Na het wat belegen klinkende 'Dichterbij Dan Ooit' (1997) gaf ik geen cent meer om de muzikale carrière van het vijftal. Maar niets is zo grillig als de muziekwereld en de Kecks komen met een album waar je mond van open valt.
Meer dan ooit heeft de band gas teruggenomen, hetgeen er toe leidt dat alle aandacht uitgaat naar de teksten van zanger Rick de Leeuw. Deze zijn goed en gedijen op een complementaire manier met het muzikale jasje waarin deze gestoken zijn.
Opener 'Op De Vlucht' is een aangename binnenkomer, welke wordt vervolgd door het prijsnummer 'Niemand Thuis'. Vooral de tekst is schitterend:
'De stad is dicht, gaat morgen laat weer open / vergetelheid huist waar de lichten gaan doven / waar zijn ze nu, waar zijn ze gebleven? / de vrienden voor het leven, ze geven één voor één niet thuis vannacht'.
De tien nummers die hierop volgen zijn ook op hun manier mooi en aangrijpend. Luister naar 'Winnaars, Verliezers', een lied dat handelt over iemand die zelfmoord heeft gepleegd.
Op '>TK' staan nu al enkele klassiekers die zich moeiteloos kunnen meten met songs als 'Alleen De Nachten', 'De Jacht' en 'Naar De Top'.
Natuurlijk is er muzikaal veel veranderd, maar voor de Kecks is deze verandering absoluut een verbetering. Vijftien jaar geleden zong Rick de Leeuw 'Iedereen wil naar de top; droomt van roem en avontuur'.
Wellicht gaat '>TK' hier (eindelijk) voor zorgen.

Pers